Przemysł Owocowo-Warzywny

:: Strona Główna : Przemysł Owocowo-Warzywny

Opracowane przez nas rozwiązania sprawdzają się już od wielu lat w dziesiątkach zakładów przemysłu spożywczego w Polsce i za granicą. Efektywność działania instalacji Wofil jest bardzo wysoka, a spektrum zastosowania praktycznie nieograniczone. Wodę ozonowaną można stosować do dezynfekcji środków spożywczych takich jak: owoce, warzywa, mięso wołowe, wieprzowe i drobiowe.

Ozon wykorzystywany w technologii to bardzo silny utleniacz, skutecznością przewyższający ok. 50-krotnie powszechnie stosowany chlor. Gaz ozonowy nie pozostawia toksycznych produktów ubocznych, obniża liczebność glonów, pierwotniaków, pleśni i grzybów oraz niszczy bakterie Salmonelli, gronkowca, E. coli, czy laseczki i zarodniki Clostridium. Wodę ozonowaną można wykorzystywać jako środek dezynfekcyjny, który po kilku lub kilkunastu minutach rozłoży się do czystego tlenu nie pozostawiając charakterystycznego smaku w wodzie.

W zakładach mięsnych systemy ozonowania używane są do wytwarzania środka dezynfekcyjnego, którym myje się prawie wszystko w zakładzie począwszy od kanałów na hali, posadzek i ścian do mycia końcowego przenośników, stołów i noży. Z kolei ozon w formie gazowej może być stosowany do odkażania mięsa. W przemyśle mleczarskim systemy ozonowania można używać do dezynfekcji kubków do jogurtów i innych pojemników. Technologia mycia butelek wodą wysokozaozonowaną przed napełnieniem ich mlekiem lub jogurtem jest najnowocześniejszą technologią dezynfekcji opakowań w przemyśle spożywczym stosowaną w ostatnich latach. Technologia jest w pełni ekologiczna i nie pozostawia żadnych związków ubocznych po procesie dezynfekcji. Ozon produkowany jest z tlenu i po procesach dezynfekcji ścianki butelki rozkłada się w momencie napełnienia jej mlekiem do czystego tlenu w ciągu kilku milisekund. Jest to najbardziej ekologiczny i wysokowydajny proces penetracji wewnętrznej części opakowania, który obejmuje w 100 % wewnętrzną powierzchnię.

W branży przetwórstwa spożywczego woda z dodatkiem ozonu stosowana jest do mycia i odkażania powierzchni warzyw i owoców. W ten sposób gwarantowana jest nie tylko dłuższa trwałość produktów, ale także bezpieczeństwo konsumenta. Przeprowadzone badania wykazały, że wystawienie na działanie ozonu pewnych rodzajów owoców umożliwiło odkażenie ich powierzchni i spowodowało, że owoce uwolniły enzymy opóźniające psucie się produktów. Tak więc, np. truskawki czy papryka dłużej zachowują świeżość i wykazują dłuższą przydatność do spożycia.

 

Instalacje przeznaczone dla przemysłu spożywczego

  • Stacje uzdatniania wody „pod klucz”
  • Instalacje do usuwania żelaza, manganu i siarkowodoru z wody
  • Instalacje do płukania opakowań i dezynfekcji butelek
  • Urządzenia do płukania warzyw i owoców
  • Instalacje do mycia i dezynfekcji mięsa
  • Mobilne systemy ozonowania wody
  • Systemy centralnego ozonowania
  • Zamknięte układy odzyskiwania wody
  • Instalacje do usuwania nieprzyjemnych zapachów
  • Systemy do dezynfekcji urządzeń i stanowisk pracy tzw. „zimny CIP” 

 

FOTORELACJE

Copyright 2017 Wofil. All rights reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone

Projekt i realizacja: iPolska.com.pl